Eesti ettevõtted on oodatud kaasa lööma Kasahstani merendus- ja transpordisektori arendamisel!

Kliimaminister Kristen Michal kohtus mai keskel Tallinnas Saudi Araabia transpordiminister T.E. Saleh bin Nasser Al-Jasseriga, et arutada kahe riigi vahelist koostööd õhu-, maismaa- ja meretranspordi valdkonnas. Kohtumisel keskenduti innovatsioonile merenduses, alternatiivkütuste tootmisele, logistikaahelate digitaliseerimisele ja mehitamata lennundusele. Ministrid allkirjastasid kohtumisel ka vastastikuse koostöö memorandumi.

Kasahstani transpordiminister Marat Karabajev tegi kohtumisel kliimaminister Kristen Michaliga üleskutse Eesti ettevõtetele kaasalöömiseks Kasahstani merendus- ja transpordisektori arendamisel.

Kasahstan on pärast Venemaa agressiooni Ukraina vastu muutunud oluliselt huvitavamaks alternatiivseks turuks. Hoogsalt on hakanud kasvama Kasahstani merekaubaveo maht, kiirelt areneb ka riigi lennundussektor ning rajamisel on Euroopa suurim rohevesiniku projekt.

Riiki läbivad lühimad marsruudid Euroopast Kesk-Aasiasse, Hiinasse ja Kagu-Aasiasse. Seepärast ongi tõusnud tulipunkti Kasahstani raudtee moderniseerimine, samuti plaanitakse arendada sadamaid Kaspia mere rannikul ning uuendada laevaparki. 

Kristen Michal kinnitas Marat Karabajevile, et Eesti firmadel oleks kindlasti hea meel oma kogemusi Kasahstanis edasi anda.